(Ne)Chibzuite · Jurnalism

Socotinţa de luni (III)

sursa: rfi.ro

Puţine subiecte pe agenda din săptâmâna ce tocmai a trecut. Roşia Montană scoate oamenii în stradă, un torţionar acuzat de genocid, maidanezii provoacă referendum local în capitală, unguri cu un comportament din perioada migraţiilor (long, long time ago). Începutul lui septembrie e, cel puţin, definit de proteste.

Chestii curente: Încep cu un slogan care m-a amuzat: Ponta eşti un lingou (link). Şi proteste. Multe proteste în câteva oraşe din ţară. Cel de duminică, 8 septembrie, a adunat 5000 peste 8000 (s-au vehiculat mai multe cifre) de oameni în capitală. Un soi de jurnalism independent pare a fi prezent şi la noi în ţară (un reportaj bun pe această temă aici). Pentru că doar după primăvara arabă şi vara turcească a sosit, inevitabil, toamna românească (titlul aparţine CNN). Într-o ţară debusolată, se pare că din ce în ce mai multe persoane cred în idei. Ceea ce nu-i rău deloc. În fond, ei nu cer pensii, salarii, ci, vor ca legea să fie respectată. Personal, cred că e o situaţie inedită. Nuanţele anticapitalism sunt, totuşi, de trecut cu vederea. Nu cred că sunt persoane din generaţia ’89 care să dorească vreun comunism nuanţat (socialismul e o utopie pură, după mine). Prostestele sunt paşnice, hipsterii îşi văd liniştiţi de treaba lor. Iar de la Palatul Victoria tăcere pe tema aceasta. În altă ordine de idei în cv-ul aceluiaşi domn Ponta postat pe site-ul guvernului nu mai apare titlul de doctor (sursa). Curiozitate, pe site-ul Camerei Deputaţilor îl are?

Sursa: hotnews.ro

Alexandru Vişinescu pus sub acuzare pentru genocid (sursa). La 88 ani, torţionarul a ieşit din plictiseala tipică pensionarului de capitală. Acum să văd cine ar mai crede că viaţa nu are şi o parte de neaşteptat. Personal, genocid îmi sună cam dur. Şi-o fi făcut el meseria dar acum, pare-se, i se întoarce cu vârf şi îndesat. În primul rând, nu cred că ar trebui să existe termen de prescriere a faptelor. Cel puţin, în acest caz, nu. Dacă e vinovat, să plătească. Puţin mă interesează vârsta. În al doilea rând, e de dorit să nu fie singurul scos de la naftalină. În rest, îi doresc să aibă parte de un proces corect, lipsit de orice fel de emoţii.

Copil de patru ani ucis de câini în capitală. Se cere imperativ o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze pentru totdeauna problema câinilor maidanezi (link). În fond, e o problemă simplă: Om versus maidanezi într-o capitală din Uniunea Europeană. Personal, nu sunt adeptul animalelor crescute în apartament de orice natură ar fi. În orice caz, locul animalelor nu e pe stradă, în parcuri sau în alte locuri. Nici la ţară nu se lasă animalele să umble de capul lor. Ader la opinia exprimată tot pe Facebook (aici): logica mea spune ca e om vs. caine. daca exista alternativa la eutanasiere, pentru ca nu cred ca sunt multi cei care isi doresc uciderea lor cu orice pret, sa o punem in aplicare. eu platesc si taxa suplimentara, daca e sa fie. in caz contrar, revin: viata omului vs. viata cainelui, oricat de cinic ar putea sa sune.

Referendum pe 6 octombrie în capitală pe această temă. Gestul primarului Oprescu se poate compara lejer cu spălatul pe mâini. Nu poţi să nu-ţi asumi responsabilitatea în asemenea situaţii. Dar, e problema dânsului. Închei cu două opinii. Menţionez, în primul rând, un comentariu de pe pagina de Facebook a Radio Europa Fm. Miercuri, 4 septembrie a.c. în cadrul emisiunii Deşteptarea a fost adresată următoarea întrebare: Preşedintele României a cerut aseară (3 septembrie) Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă privind eutanasierea câinilor vagabonzi. Băsescu spune că guvernul trebuie să dea un termen rezonabil în care iubitorii de câini pot lua animalele acasă, după care câinii care nu au fost adoptaţi să fie eutanasiaţi imediat. Credeti ca Guvernul ar trebui sa emita aceasta ordonanta? Da/Nu De ce? Unul din răspunsuri e fără cuvinte: Pentru cei care au votat cu DA!!! Sa fie si ei eutanasiati exact asa ca si ciinii!, Spinzurati, Dat in cap……. De obicei asa se omoara ciinii la noi (sursa). Şi ceva important tot din mediul online, o postare de a lui Vlad Petreanu (aici).

* Scrisoarea doamnei cu parfum de naftalină nu merită mai mult de o menţionare.

Sport: Premier League şi transferurile (link). Bundesliga e pe cinci dar eu cred că are un campionat mai bun decât celelalte. Şi un lider surprinzător, Liverpool (9 puncte din 3 meciuri, ultimul jucat împotriva lui Manchester United). Chelsea pe locul doi cu 7 puncte.

România – Ungaria în preliminariile CM 2014 din Brazilia. Mult fum de la bun început, ceva acte de huliganism prin Gara de Nord şi Centrul Vechi (mesaje, cel puţin, demodate pentru UE – graniţele nu se revizuiesc, parcă aşa scrie în tratatul de aderare la UE). Scor final 3-0 şi euforia tipică de după meci. Eu, pur şi simplu, nu văd rostul calculelor într-un asemenea moment. Ok, am făcut un meci bun, i-am bătut la un scor foarte bun. Dar de aici şi până la calcule (şanse de a fi capi de serie la baraj, comparaţii peste comparaţii) e prea mult. Şi de fiecare dată după meciuri. Înţeleg nevoia de a analiza şi de a vedea ce e de făcut pe mai departe, însă ce văd la tv şi online (îndeosebi pe gsp) e exagerat.

Comentariul de pe Antena 1/Gsp TV nu mi-a plăcut. Mult prea multe trimiteri la exclusivităţile de după meci şi, mai ales, nu avea substanţă cel de la microfon (Vivi Răchită mi s-a părut cuminte şi atât). Ceva simpatic via Simona TacheDe ce sunt violenți doar suporterii echipelor de fotbal? De ce nu se bat oamenii și pentru baschet, rugby (!!!!), handbal, volei, polo (!!!)? Curlingul de ce nu duce la violențe stradale? Poate cel de marţi va fi lipsit de violenţe sau, în orice caz, mai domoale. Deşi, vin turcii.

Bucurii mărunte: The Newsroom confirmat pentru sezonul 3 (aici şi aici). O veste bună pentru un serial inedit.

Like of the day, o secţiune a blogului lui Gabriel Butnaru (aici). Simplă şi relaxantă în fiecare dimineaţă la cafea.

Vecinii semnat de Raluca Nagy în Dilema Veche (sursa). Am reţinut două idei: Un vecin bun este acela care nu îşi pune parolă la reţeaua de Internet wireless. Cam la asta se reduce o relaţie cu vecinii în varianta modernă. Din păcate. A doua idee: Facebook e fereastra cu perdele trase pe jumătate, a casei noastre. Dacă vecinul nu vede mişcare trei zile, e natural să cheme Poliţia. Sau măcar să vină să bată la uşă, să vadă ce se întîmplă. Nici relaţia cu vecinii nu mai e ce a fost cândva. Noroc că în cămine sunt alte perspective.

Mai bine nu: Andrei Zaharescu este noul membru în Consiliul de Administraţie al E.On Gaz Distribuţie (sursa). Bogata sa experienţă în comunicare îl recomandă. Marile companii au nevoie de aşa ceva. Totuşi, E.On nu e o mare companie. Şi, mai ales, de ce el şi nu Mitică Dragomir? Eu nu văd nicio diferenţă (excepţie face criteriul vârstei, care e totuşi destul de apropiată între cei doi).

Mă aflu pe lista celor propuşi pentru Premiul Nobel (Varujan Vosganian, sursa). Curată modestie, domnule!

Eu sunt liderul opoziţiei, PNL e în Guvern, dar nu e la putere! (Crin Antonescu). Întrebare: Unde-i logica? Credeam că domnul între timp s-a instalat pe la Cotroceni.

Citatele zilei: Este dăunător să citeşti prea multe cărţi. (Mao n. 26 decembrie 1893 – m. 9 septembrie 1976)

Cel mai fericit om este acela care face fericiţi un număr cât mai mare de oameni. (Lev Tolstoi, n. 9 septembrie 1828 – m. 20 noiembrie 1910)

Leave a comment